У књизи „Старословенски језик и писмо Етрураца”, свештеник Светислав С. Билбија правилно је прочитао натпис на Златној
плочици из Пиргија (шести век пре нове ере) као КолоВени, „али није знао прави смисао и да је из те речи настала реч СлоВени”, сматра наш саговорник, чије је необично и узбудљиво штиво на 180 страна изузетно лепо осликаних страница, „Азбучна математика Винче”, недавно на српском изашло испод штампарске пресе.
И одмах оповргава уврежено мишљење: „Није тачна тврдња да је нула била непозната у Европи и да су је Европљани примили из Индије, преко Арапа”.
Одгонетање правог назива Словена помоћи ће, додаје он, да се објасне неколике очигледне противречности у историји математике:
– Европа није познавала нулу до доласка арапских освајача;
– такозване арапске цифре, по тврђењу самих Арапа, нису арапске;
– Арапи су цифре преузели из Индије, али овакве цифре – нуле, није било у Индији до 8. века;
– цифре из Индије преузели су западни Арапи, а не источни, иако је било логично да су то учинили – ако јесу – источни Арапи који су јој били ближи;
– цифр(а) је била ознака за нулу;
– цифр(а) је била ознака за тајни знак.
Понадајмо се, поштовани читаоци, да вас већ нисмо збунили. Не часећи ни часа, Божидар Митровић обзнањује као својеврсну свету тајну да су „знаци азбучног писма и азбучне математике настали прво у Лепенском Виру”, пре око 9.000 година.
Почивша, литванско-америчка археолошкиња, Марија Гимбутас, је још деведесетих година минулог столећа назвала „колевком старе Европе”.
Или прве Европе, ако вам је лакше да прихватите.
НПНЛ додаје, НУЛТЕ ЕВРОПЕ.
Скорије истраживање руско-америчког биолога са Универзитета Харвард, Анатолија Алексејевича Кљосова, утемељено на ДНК генеалогији, осветљава да (Пра)Словени потичу с Балкана од пре тачно 12.200 година, што потврђује тзв. хаплогрупа R1a1!
Своје тумачење, које оставља без даха док га читате, угледни научник, некадашњи професор Московског државног универзитета, саопштиће први пут и у Србији на међународном саветовању од 21. до 23. септембра
„Ка изворишту културе и науке”, у Београду.
Где се, у међувремену, затурила наша лепенсковирска нула, иза које се ређа још девет цифара у десетичном (декадном) приказивању?
Годинама мукотрпно проучавајући староставне списе и ишчитавајући потоње рукописе, Божидар Митровић је установио да је арапско „сафира” на латинском преименовано у ништа – nullum.
Н Л У
У Л М
Ако нисте знали, (Пра)Словени су дуго користили азбучне ознаке да би исказали бројеве. Којим је мисаоним беспућима ваљало стићи до – нуле?
Пратећи оскудне и нејасне трагове, писац речене научне приповести, проткане бројним опаскама, налазима, цртежима и сликама, за неупућеног покаткад сувишним, води нас у сам освит европске културе (и цивилизације). У Лепенски Вир на Дунаву, у којем су бројеви настали да би се пратило кретање Сунца. Коначна представа: круг као вечни васкрс природе.
У време Лепенског Вира и Винче, наставља наш саговорник, нула није била „ништа”, већ поимање „Аз” (првоизворника – Сунца О), као вечног васкрса Кола древних Коловена (Словена). „Знаци азбучног писма и азбучне математике настали су прво у Лепенском Виру”, закључује Божидар Митровић.
Добродошли у прапостојбину нуле!
„Архитектура Лепенског Вира је прва позната архитектура у свету у којој се ’осећа’ присуство бројева: нико није до сада успео да савлада ову математику, она је непредвидива и заувек изгубљена за нас”, рекао је недавно архитекта проф. др Предраг Пеђа Ристић.
Чувени руски математичар Владимир Андрејевич Стеклов рекао је у 19. веку да је „математика увек била и јесте извор философије, да је она изнедрила философију и може се слободно назвати мајком философије”.
У кратком предговору проф. др Милан Божић, с Математичког факултета у Београду, потцртава да нас „Азбучна математика Винче” враћа у доба „када су математика и философија биле једно”.
„Све је Коло”. Станко Стојиљковић
објављено: 09.09.2012


ПОСЛЕДЊИ КОМЕНТАРИ
Илија Марковић | 10/09/2012 17:20
@ Lola - Поштована, написали сте: ,,Nekome ta istorija ne odgovara". Тачно тако, многима не одговара, а нарочито, тзв. нордијској, односно германској историјској школи, која је нама свима у Србији наметнута после Берлинског конгреса 1878. године. Као што знамо, културе: Лепенског вира, Старчева и Винче, налазе се на територији савремене Србије. А, то је већ проблем! Али, ваљда је кренуло на боље, чим је Политика објавила вест у вези научног скупа, који ће почети у Сава центру.
Boz(idar) | 12/09/2012 09:18
@nekanova nauka
Тачно....!
Радио сам у Ирану 2 године, 2001,2 и локални инжењери ме пар пута питали зашто Хрвати и Немцу тврде да су они потомци Аријеваца из Ирана...??
Stevanovic Mišo | 27/12/2012 22:21
Ништа ново. Ово је већ познато одавно, само се многе ствари још увек скривају. Целокупна наша наука дошла је са простора аустро-угарске, а писана је онако као њима одговара. Кад би само видели ко ради на археолошким ископинама у Нишу, и како се оне чувају - шупали би сте косу. Гробнице које су хиљадама година биле - покривене земљом, и тако сачуване од пропадања, тренутно су отворене и изложене снегу и киши. Тако се не ради археологија, то је чисто уништавање доказа за будуће генерације.
Једног дана ће се говорити да је ово овде био празан простор и да нису постојали никакви Срби.
Прочитај више...